AURA 12 – Artykuł wstępny

Polacy są w niechlubnej czołówce Europy pod względem ilości wyrzucanego jedzenia  –  w tym wstydliwym rankingu zajmujemy 5 miejsce. Według najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności pt. „Nie marnuj jedzenia 2019” przykładowa czteroosobowa rodzina traci w ten sposób nawet 2,5 tys. zł.

Jubileuszowa, 40. edycja Światowego Dnia Żywności została zorganizowana przez Banki Żywności w całej Polsce. W Warszawie uroczystość odbyła się w Centrum Edukacji Ekologicznej – Nowa Palmiarnia w Łazienkach Królewskich. W programie był panel ekspercki poświęcony edukacji dotyczacej marnowania żywności, prezentacje wyników badań Instytutu Ochrony Środowiska i SGGW, omówienie niedawno przyjętej Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zaprezentowano też nowy raport organizacji, który pokazuje, że aż 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Jedynie 13,2% konsumentów kupuje tzw. samotne banany, czyli te pojedyncze sztuki, oderwane od kiści. Większość badanych nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie, czyli przyznaje się do zakupu produktów, których wcześniej nie planowało (72,7%), a mniej niż połowa (41.9%) sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy. Są to główne powody wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych.

– Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”, przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego co roku zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. – apelowała Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Należy dodać, że marnotrawstwo żywności powoduje straty ogromnej ilości wody i niepotrzebnie zużytej energii, co negatywnie wpływa na klimat. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to aż 90 litrów zmarnowanej wody! Według badań, Polacy rzadko zdają sobie z tego sprawę. Trudność sprawia im nawet rozróżnienie terminów „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed” – tylko co 3 ankietowany widzi różnicę w tych pojęciach.

Podczas gdy my masowo marnujemy i wyrzucamy jedzenie, ponad 800 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. Pomyślmy o tym i zacznijmy zmieniać nasze złe nawyki. Róbmy zakupy z umiarem, aby potem nie wyrzucać zepsutej czy przeterminowanej żywności.

Elżbieta Koniuszy